De bananenplant is een monocotyl (eenzaadlobbige) en behoort taxonomisch gezien tot het geslacht Musa. Het is daarmee de grootste kruidachtige plant ter wereld. De plant maakt een schijnstam van over elkaar liggende, vleugelachtige verbrede bladstelen, waardoor ook wel wordt gesproken van een bananenboom. Het groeit in landen rondom de evenaar waar de temperatuur in de koudste maand minimaal 15┬░C moet zijn.

De bananenplant draagt gelijknamige vruchten, die tuinbouwkundig tot de groenten worden gerekend, met een langwerpige, lichtgebogen vorm. De vruchten groeien in grote trossen aan de planten, waarbij door de zwaartekracht de tros naar beneden gaat hangen. De vruchten blijven naar boven groeien en krijgen daardoor de kromme vorm. De gewone banaan heeft een dikke, gele schil die eenvoudig van het vruchtvlees loslaat en met de hand kan worden gepeld. De banaan krijgt zijn zoete smaak tijdens het rijpen, waarbij het aanwezige zetmeel wordt omgezet in suikers.

Bananen worden gebruikt als vulling in en ter decoratie van brood- en banketproducten. Zonder de schil wordt de banaan snel bruin vanwege het met zuurstof in aanraking komen. Door de banaan af te dekken met room of gelei wordt dit tegengegaan bij decoreren.