De kiwi of Chinese kruisbes (Actinidia chinensis) is de eetbare vrucht die groeit aan een snel klimmende slingerplant. De vrucht komt van oorsprong uit China, waar de vrucht al eeuwen bekend is. In 1906 werden de zaden naar Nieuw-Zeeland gehaald, waar het in 1959 een belangrijk exportproduct werd. Doordat de kiwi maandenlang gekoeld bewaard kan worden zonder verlies van smaak en vitamines, is het een gemakkelijk product om te exporteren.

De kiwi heeft een langwerpige, ovale vorm met helder groen of geel vruchtvlees. In het centrum van de vrucht is een witte kern met daaromheen een ring van zwarte zaadjes. De schil heeft een bruine kleur met een harige textuur. Een rijpe kiwi heeft een zoetzure smaak met zacht vruchtvlees.

Kiwi bevat het enzym actinidine dat eiwitten afbreekt en het geheel een bittere smaak geeft. Dit zorgt ervoor dat kiwi niet geschikt is om te gebruiken in combinatie met gelatine. Daardoor wordt kiwi nauwelijks gebruikt als smaakmaker in taarten en gebak. De kiwi wordt vrijwel alleen gebruikt ter decoratie van producten, omdat het een andere smaak en kleur aan de producten geeft.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag