Verkoolde vruchten zijn hard en hebben een bittere smaak. Mogelijke oorzaken hiervoor zijn:

  • Er zitten te veel vruchten aan de buitenzijde van de oliebol, die de hoge temperaturen niet aan kunnen en snel zullen verkolen. Het deeg is hierbij te kort gekneed, waardoor de vulling minder goed wordt vastgehouden. Kneed het deeg langer af en controleer of de vruchten voldoende onder het deeg zitten voor het bakken.
  • De temperatuur van de olie is te hoog. Bij het bakken gaart de buitenkant te snel, waardoor het vocht te snel verdampt. Rozijnen en krenten bevatten een relatief laag vochtgehalte en zullen daarom sneller verbranden in vergelijking met de rest van de oliebol. Bak oliebollen op 175°C en controleer de temperatuur regelmatig tijdens het bakken.
  • De oliebollen hebben te lang gebakken. Tijdens het bakproces  stijgt de temperatuur van de korst en verdampt het water, waardoor de korst gaat kleuren. Bij het te lang bakken wordt deze korst steeds dikker en krokanter, waarbij de vruchten die onder de deeghuid zitten kunnen verkolen. Een oliebol van 80 gram heeft ongeveer 6-7 minuten nodig om gaar te worden.