Kleverige suiker maakt het moeilijker gladde werkstukken te maken bij het suikertrekken. Daarbij is ook de verwerking minder prettig. Mogelijke oorzaken hiervoor zijn:

  • Er is te veel zuur aan de suiker toegevoegd. De suiker is hierdoor geïnverteerd en kan daardoor moeilijk uitkristalliseren. De suikermassa blijft zacht en kleverig tijdens verwerking en zal minder goed uitharden bij afkoeling. Voeg maar een kleine hoeveelheid zuur toe, ongeveer 1 kleine eetlepel (±5-10 ml) vloeibaar zuur toe op 1 kg suikermassa. Dit zuur kan bijvoorbeeld citroenzuur of wijnsteenzuur zijn.
  • De suikermassa is te laag gekookt. De temperatuur van de suiker geeft ook aan hoeveel vocht er in het product zit. Wanneer de suikermassa te laag is ingekookt, zit er meer vocht in en blijft dit tijdens het verwerken kleverig. Kook de suikermassa tot 118°R voor een voldoende ingekookte suikermassa.