In amandelspijs zit suiker verwerkt die na het bakken iets kan kleuren. Maar wanneer de spijs als vulling in een product zit, zoals bij amandelstaven, en bruin en donker van kleur is, dan kan dat de volgende oorzaken hebben:

  • De staven hebben te lang gebakken. De temperatuur van de oven is te laag, waardoor de korstdeegproducten te lang in de oven hebben gezeten. Door het lange bakken op een lage temperatuur is de spijs uitgedroogd en door de suiker in de spijs bruin gekleurd. Verhoog de oventemperatuur en bak de producten korter af.
  • De spijs is te oud of besmet. Bij het langer bewaren van spijs kan deze uitdrogen. Bij het bakken zal door het gebrek aan vocht en de geconcentreerde suikers de spijs sneller kleuren. Gebruik verse spijs die enkele dagen voor gebruik aangemaakt is om uitbakken te voorkomen.
  • Het ongebakken product is te langzaam en niet diep genoeg ingevroren. Door het langzaam en niet diep genoeg invriezen, kan de spijs uitdrogen in de vriezer. Vries producten snel en tot de kern in om dit te voorkomen.