Wanneer bavaroises of puddingen moeilijk lossen (uit de vorm halen), kan het uiterlijk van het product beschadigen. Mogelijke oorzaken voor moeilijk lossen zijn:

  • De binnenkant van de vorm is niet glad genoeg. Hierdoor blijft de pudding aan de binnenkant kleven. Zorg dat er gebruik gemaakt wordt van schone, gladde vormen en gebruik bij beschadigde vormen, stroken folie.
  • De vorm is onvoldoende of onregelmatig verwarmd. Het verwarmen zorgt ervoor dat de buitenkant van de pudding zachter wordt, waardoor de pudding makkelijker uit de vorm glijdt. Verwarm de buitenkant van de vorm met een föhn, gasbrander of houdt het kort in warm water.
  • Er zit garnituur aan de buitenkant. Bij het verwarmen wordt het garnituur niet zachter. Zorg ervoor dat het garnituur in het midden van het gebak zit of gebruik extra stroken folie in de vorm.
  • Tijdens het lossen komt er geen lucht langs de zijkant. Hierdoor zuigt de pudding zich vacuüm en wordt deze moeilijk te lossen. Verwarm de pudding en steek een pin of andere langwerpig, dun object langs de zijkant van de pudding zodat er lucht langs kan komen.