Borstplaat hoort op de tong weg te smelten, maar moet niet te zacht zijn. Een aantal mogelijke oorzaken voor te zachte borstplaat zijn:

  • De suikerstroop is te laag ingekookt. Hierdoor is er een te hoog vochtgehalte in de borstplaat aanwezig en zal deze niet volledig uitkristalliseren en niet hard worden. Hoe meer vocht er in de borstplaat zit, des te zachter deze is. Controleer of de thermometer de juiste temperatuur aangeeft of kook de suikerstroop op een hogere temperatuur in.
  • Er is een te hoog percentage fondant gebruikt. De fondant zorgt ervoor dat te snelle kristalvormig wordt tegengegaan. Bij teveel fondant wordt de borstplaat niet hard genoeg. Gebruik minder fondant.
  • De suikerstroop is te lang en laag ingekookt. Hierdoor kan inversie ontstaan, waarbij de kristallen van de suiker veranderen en, net als bij het toevoegen van fondant, de snelle kristalvorming tegengaan. Kook de suikerstroop sneller en hoger in.
  • Aanwezigheid van zuren, bijvoorbeeld uit vruchtenpuree, of vetbestanddelen, bijvoorbeeld uit cacaoboter, remt de uitkristallisatie. Zuren en vetten kunnen zorgen voor inversie in de suiker, waardoor kristallisatie tegengegaan wordt. Laat vruchtenpuree niet te lang meekoken om inversie te voorkomen.