De borstplaat heeft na het lossen een grove structuur of een onregelmatige kristalgrootte. Mogelijke oorzaken hiervoor zijn:

  • Te weinig kristallen. Er zijn te weinig kristallen toegevoegd. Dit kunnen kristallen zijn in de vorm van onder andere suiker of fondant. Minder kristallen zorgen voor een grove structuur. Voeg meer suiker toe aan de suikerstroop of voeg fondant toe bij het tableren.
  • De suikerstroop is niet hoog genoeg gekookt. De temperatuur van de suikerstroop is te ver verwarmd, waardoor de verhouding tussen suiker en vocht verkeerd is. Controleer de thermometer voor gebruik en ijk indien nodig.
  • Er is niet regelmatig getableerd. Er ontstaan op sommige plaatsen grove kristallen die niet meer opgelost worden in de massa. Roer tijdens het tableren de massa goed door en vergeet de bodem en zijkanten van de pan niet.
  • De kristallen zijn niet of niet volledig opgelost. Zorg dat bij het koken van de suikerstroop de kookpan wordt afgeschuimd en bijgewassen.
  • Er is te weinig vocht aanwezig voordat de suikerstroop op het kookpunt kwam. Houd de verhouding 1 deel water en 3 delen suiker aan, zodat de suiker goed kan oplossen in het water.