Wanneer borstplaat erg hard is en minder goed wegsmelt in de mond kan dit komen door de volgende oorzaken:

  • De suikerstroop is te hoog ingekookt. Hierdoor is de verhouding tussen de suiker en het vocht niet meer in balans en zal er een lager vochtgehalte ontstaan in het product. Door het lagere vochtgehalte wordt de borstplaat harder bij het afkoelen.
  • De borstplaat is oud. Tijdens het bewaren verdampt een deel van het vocht dat in het product zit. Bij het te lang bewaren kan dit zorgen voor uitdroging van de borstplaat, waardoor deze hard wordt. Bewaar de borstplaat minder lang en verpak het in plastic of cellofaanzakjes om het uitdrogen tegen te gaan.
  • De luchtvochtigheid op de opslagplaats is te droog. Door de droge lucht wordt het vocht als het ware uit de borstplaat getrokken, waardoor deze uitdroogt en hard wordt. Bewaar de borstplaat op een minder droge plaats, maar zorg ervoor dat de borstplaat niet op een te vochtige plaats komt te liggen. Dit kan er dan weer voor zorgen dat de borstplaat te zacht wordt of een deel van de suiker oplost.