Bij een verkleuring in de borstplaat zal de kleur afwijken en een bruine tint hebben. Dit is vooral goed te zien bij witte borstplaat. Mogelijke oorzaken voor deze verkleuringen zijn:

  • De suikerstroop is te lang op een laag vuur gekookt voordat de gewenste temperatuur is bereikt. Door het langzaam koken verdampt een deel van het vocht en kan er een lichte karamellisatie in de suiker ontstaan. Breng de suikerstroop sneller aan de kook tot de gewenste temperatuur om dit te voorkomen.
  • De kookpan is niet voldoende bijgewassen. Bijwassen is het bevochtigen van de zijkanten van de pan met een natte kwast, zodat kristallen niet tegen de zijkanten van de pan blijven plakken. Deze kristallen zijn grof en bevatten weinig vocht, wat ervoor zorgt dat ze snel karamelliseren en een verkleuring van de suiker kan optreden. Dit is vooral snel mogelijk bij een gasfornuis waarbij de vlammen buiten de zijkanten van de pan uitkomen. Zorg dat de pan tijdens het kookproces voldoende wordt bijgewassen.