Wanneer een beslagproduct onvoldoende draagkracht heeft, kan het inzakken. Het gebakken beslag zakt dan in na het bakken. Mogelijke oorzaken waardoor een cake of ander beslagproduct in kunnen zakken zijn:

  • Het beslag was te luchtig geklopt, waardoor de structuur te grof wordt. De vliezen kunnen niet verder uitrekken en de verbindingen gaan kapot. De ingebrachte lucht ontsnapt, waardoor het beslagproduct in elkaar zakt.
  • Er is te veel suiker toegevoegd aan het beslag. Het beslag neemt daardoor langzamer lucht op en wordt moeilijker gaar. Let op de gebruikte hoeveelheid suiker en pas indien nodig het recept aan.
  • Het beslagproduct is te vroeg uit de oven gehaald. Wanneer het zetmeel nog niet al het vocht heeft opgenomen en daardoor nog niet volledig verstijfselt is, is het product nog niet gaar genoeg. Zodra dit uit de oven komt zal het inzakken omdat er te weinig draagkracht is. Cakes kunnen worden getest door er een prikker in te steken. Wanneer deze er schoon uit komt, is de cake gaar. Bij kapselproducten kan er zacht op het midden van het product gedrukt worden. Wanneer dit terugveert, is het product gaar.