Wanneer de huid van een soes vrijwel helemaal glad is, wil dit zeggen dat er geen of weinig scheuring op de buitenkant van de soes zit. Mogelijke oorzaken hiervoor zijn:

  • Het product heeft te lang gestaan voordat het is gebakken. Er heeft zich een huidje rond de soes gevormd waardoor deze te dik is om volledig uit te werken. Bak soezen direct af.
  • Het beslag is te stijf. Er zijn te weinig eieren gebruikt. Hierdoor is het beslag te stevig en krijgen de soezen niet de kans om volledig te werken. Pas de hoeveelheid eieren aan. Een goede slapte is wanneer het beslag nét van de spatel af loopt.
  • Er is te weinig stoom in de oven. Wanneer er niet met stoom gebakken wordt, zal er te vroeg korstvorming plaatsvinden en kunnen de soezen niet volledig uitwerken. Gebruik stoom aan het begin van het bakproces en zet de laatste 10 minuten de wasemschuif open om ontwikkelde waterdamp af te voeren.
  • De baktemperatuur is te laag, waardoor er geen snelle stoomontwikkeling plaats kan vinden. Hierdoor vindt er sneller korstvorming plaats, wat scheuring tegenwerkt. Bak soezen op 220-230°C.