Koekjes, en andere producten van zanddeeg, kunnen na het bakken vet aanvoelen. De oorzaak van dit probleem ligt bij de gebruikte grondstoffen en de gebruikte hoeveelheden. De mogelijke oorzaken hiervoor zijn:

  • Er is te veel vetstof (boter of margarine) toegevoegd. De vetstof in het product zorgt ervoor dat zanddeegproducten kunnen uitdrijven en wordt normaal gesproken voor een deel gebonden door de bloem. Bij een te grote hoeveelheid vetstof zal de bloem het niet meer kunnen binden en kan het product vet bakken. Een deel van de vetstof loopt dan uit het product. Controleer op afweegfouten en pas het recept zo nodig aan door minder vetstof toe te voegen.
  • Er is te weinig bloem toegevoegd. Bloem geeft in zanddegen binding aan het product. Door het toevoegen van te weinig bloem, zal de bloem niet alle vloeistoffen (suiker en vetstof) kunnen binden. Hierdoor ontstaat een vet product. Controleer of alles goed was afgewogen en maak zo nodig aanpassingen in het recept door meer bloem toe te voegen.