Koekjes gemaakt van zanddeeg kunnen na het bakken grauwe, grijze vlekken of zwarte vlekken en stippen vertonen. Dit ziet er niet mooi uit en kan de verkoopbaarheid van de producten aantasten. Mogelijke oorzaken hiervoor zijn:

  • Er is te veel stuifbloem gebruikt bij het verwerken van het zanddeeg. De bloem wordt bij het bakken niet geheel opgenomen en zorgt voor grauwe, grijze vlekken op het product. Het te veel gebruiken van stuifbloem kan er ook voor zorgen dat het zanddeeg sneller scheurt tijdens het verwerken. Het deeg is dan te kort. Dit kan opgelost worden door een beetje vocht aan het deeg toe te voegen, maar gemakkelijker is om stuifbloem met mate te gebruiken en overtollige bloem van het producten af te borstelen.
  • De bakplaten of -vormen zijn niet goed schoongemaakt voor gebruik. Vet en andere resten blijven op de bakplaat liggen en hechten zich bij het bakken aan het product. Dit zorgt voor zwarte vlekken of stippen. Krab bakplaten voor het gebruik goed schoon en bak de koekjes eventueel op bakpapier om de kans op vuil te verminderen.