De oorzaak bij harde zanddeegkoekjes ligt vaak bij het afwegen en daarbij gebruik maken van de verkeerde hoeveelheden of grondstoffen. Een aantal mogelijke oorzaken zijn:

  • Er is te weinig vetstof toegevoegd. De emulsie die ontstaat is tijdens het bereiden van het deeg, zorgt door de grote hoeveelheid vetstof dat er geen volledige zetmeelverstijfseling plaats kan vinden tijdens het bakken. Dit zorgt voor een bros koekje. Bij te weinig vetstof zal het koekje hard bakken. Voeg meer vetstof aan het deeg toe.
  • Er is te veel suiker toegevoegd. Bij het bakken smelt de suiker, wat zorgt voor een krokant zanddeegproduct. Bij het toevoegen van te veel suiker worden de koekjes hard. Gebruik minder suiker in het recept.
  • Er is een verkeerde soort bloem gebruikt. Patentbloem heeft een minder vloeiende bakaard dan Zeeuwse bloem. Controleer de gebruikte bloemsoort of vervang deze door patentbloem voor een minder uitvloeiend en hard koekje.
  • Er is vergeten een werkende stof toe te voegen. Hierdoor blijft het zanddeeg te compact en wordt het niet bros. Zorg dat er meer rijsmiddel aan het deeg wordt toegevoegd.