Macarons bestaan voor een deel uit opgeklopt eiwit, wat zorgt voor de luchtigheid in het product. Door het inzakken verliezen de macarons hun vorm en luchtige textuur, waardoor de kenmerkende eigenschappen van de macaron verdwijnen.

Een mogelijke oorzaak voor het inzakken is:

  • De macarons zijn te vroeg (tijdelijk) uit de oven gehaald. Tijdens het bakken nemen de macarons in volume toe en trekken ze een voetje. Doordat de macarons nog niet gaar genoeg zijn, is de binnenkant onvoldoende stevig. Het temperatuurverschil en de beweging die ontstaat bij het verplaatsen van de bakplaten buiten de oven, zorgt ervoor dat de macarons inzakken. Voorkom dit door de bakplaten niet te vroeg uit te oven te halen. Het openen van de ovendeur dient in het eerste deel van de baktijd zo min mogelijk te gebeuren om temperatuurverschillen te voorkomen. Het draaien van bakplaten is mogelijk, indien dit voorzichtig gebeurd. Om te controleren of de macarons gaar zijn, kan er voorzichtig op de macaron worden gedrukt. Wanneer deze door zijn voetje heen zakt, is de macaron nog niet compleet gaar.