Een macaron bestaat uit twee krokante koekjes, die van binnen enigszins taai zijn, met daartussen een vulling. Een te droge of te krokante macaron mist de licht taaie eigenschap.

Mogelijke oorzaken zijn:

  • De macarons zijn op te hoge temperatuur gebakken. De macarons krijgen te veel hitte, waardoor ze snel garen door het relatief kleine formaat. Wanneer macarons op hoge temperatuur worden gebakken, moet de baktijd worden verminderd. Als ze toch de volledige baktijd in de oven zitten, zullen ze droog en krokant worden. Een bijkomend effect kan zijn dat de macarons te donker kleuren. Bak macarons, afhankelijk van de oven, op 125-160°C.
  • De macarons zijn te lang gebakken. Tijdens het bakproces verdampt het vocht uit de macarons. Wanneer de macarons te lang worden gebakken, verdampt er te veel vocht en kunnen de producten te droog of te krokant worden. Bak macarons, afhankelijk van het soort oven en de temperatuur, 12-22 minuten.

In tegenstelling tot andere productafwijkingen, is een te droge of te krokante macaron op te lossen. Door de koekjes te vullen en deze voor 24-48 uur gekoeld te bewaren, worden de koekjes wat zachter en taaier.