Nougat die erg hard, zwaar en compact is, eet niet lekker weg. Mogelijke oorzaken zijn:

  • De suikermassa is te hoog ingekookt. De suikermassa, die kan bestaan uit suiker, honing en/of glucosestroop samen met water, is op een te hoge temperatuur ingekookt. Hierdoor is er minder vocht in de suikerstroop aanwezig waardoor de nougat hard wordt.
  • Er heeft te weinig invertering plaats gevonden. Hierdoor ontstaat een te snelle uitkristallisatie van de suiker, waardoor het product hard wordt. Voeg meer invertsuiker in de vorm van glucosestroop of honing toe. Deze producten bevatten een hoog percentage invertsuiker wat ervoor zorgt dat er een langzamere uitkristallisatie van de suiker plaatsvindt en het product een zachtere textuur krijgt.
  • Er is te weinig opslagmiddel gebruikt. Opslagmiddel kan gebruikt worden in de vorm van eiwit of kunsteiwit en zorgt voor een luchtig product. Wanneer er te weinig van wordt toegevoegd, wordt de nougat te compact.
  • De massa is te lang opgeklopt. Het te lang opkloppen van het eiwit kan ervoor zorgen dat het te luchtig wordt en inzakt zodra de warme suikermassa eraan wordt toegevoegd. Het verlies van lucht zorgt voor een compacte nougat.