Wanneer pasteitjes en andere producten van korstdeeg (bladerdeeg) in twee of meer helften uit elkaar vallen, dan is er bij het zetten van het deeg iets misgegaan. Mogelijke oorzaken hiervoor kunnen zijn:

  • Bij de laatste toer is er teveel stuifbloem gebruikt. De overtollige bloem is bij het vouwen van het deeg niet weggehaald, waardoor de deeglagen zich niet goed aan elkaar kunnen hechten. Na het bakken schuiven deze lagen van elkaar af. Stof de bloem af voor het vouwen van het korstdeeg.
  • Twee lagen korstdeeg zijn gescheiden door een dikke laag vetstof. Bij het bakken smelt de vetstof, waardoor de deeglaagjes los op elkaar komen te liggen. Door het verdampen van het water worden deze laagjes opgeblazen. Door een dikke laag vetstof komt er teveel ruimte vrij tussen de lagen en gaan deze na het bakken schuiven. Verdeel de vetstof gelijkmatig door het deeg en houdt dit tijdens het toeren in de gaten. Eventueel kunnen twee plakken korstdeeg op elkaar worden gebracht en worden bevestigd met eiwit.