Een afwijkende smaak in pudding, mousse of bavaroise is een onaangename ervaring. Mogelijke oorzaken zijn:

  • De gelatine of het bindmiddel is te hoog verwarmd. Het zorgt voor een lijmsmaak, maar kan ook de werking van gelatine verzwakken. Verwarm de gelatine, maar let op dat de temperatuur niet te lang boven het kookpunt ligt.
  • Er is te veel gelatine gebruikt. De textuur van het product is te stevig en krijgt daardoor een rubberachtige smaak en mondgevoel. Verminder de hoeveelheid gelatine in het recept.
  • Bij het bewaren is het product niet gescheiden van andere producten. Slagroom en andere vette melkproducten kunnen gemakkelijk andere smaken in zich opnemen door middel van geur. Houd sterk geurende producten bij puddingen uit de buurt.
  • Het is diepgevroren bewaard bij een temperatuur boven de -20°C. Er ontstaan grote ijskristallen en na het ontdooien vormt dit een brokkelige structuur. Zorg dat puddingen snel en diep worden ingevroren.
  • Het is te lang en/of te warm bewaard in de koeling. Het melkvet in de slagroom bederft en geeft een onaangename smaak. Koel puddingen op een temperatuur onder de 7°C en bewaar het maximaal drie dagen.