Wanneer de gebakken soezen klein en gekrompen zijn en een schuimachtige kern hebben kan dat komen door de volgende mogelijke oorzaken:

  • Een te lage baktemperatuur. De stoomontwikkeling komt niet snel genoeg op gang waardoor het volume van de soes niet voldoende toeneemt en er teveel vocht in de soes blijft zitten. Dit geeft een schuimachtige kern. Bak soezen op een temperatuur van 220-230°C.
  • Het beslag is niet goed doorverhit voordat de eieren er aan toegevoegd zijn. Hierdoor worden niet genoeg ei bestanddelen in het beslag opgenomen. Verhit het beslag langer totdat het glanzend is of het zetmeel voldoende verstijfselt is. Dit is te zien aan de verdikking die er in het beslag plaatsvindt.
  • De wasemschuif of ovenschuif is te vroeg geopend. Hierdoor is de ontwikkelde waterdamp te vroeg verdwenen waardoor de korst te snel dik en droog wordt en de ovenwerking wordt tegengegaan. Zet de ovenschuif pas op het einde van het bakproces open.