De spijs in een gevuld brood moet, voor een optimale eetervaring, zacht en smeuïg zijn. Een brokkelige en droge spijs zal minder smakelijk zijn. Daarnaast is het belangrijk om geen holle ruimte rondom de spijs te hebben.

Mogelijke oorzaken voor droge en brokkelige spijs zijn:

  • Er is te stevige spijs gebruikt. Tijdens het bakproces verdampt er vocht uit de spijs. Een te stevige spijs kan onvoldoende zijn aangemaakt met vocht, waardoor deze tijdens het bakken droog en brokkelig wordt. Slap de spijs voldoende af met ei en water, maar zorg dat deze wel zijn vorm blijft behouden.
  • Er is te oude spijs gebruikt. Oude spijs droogt uit doordat de verpakking niet meer goed sluit en het vocht uit het product is verdampt. Gebruik zo veel mogelijk verse spijs om uitdroging te voorkomen.
  • Er is te koude spijs gebruikt. De koude temperatuur zorgt ervoor dat de temperatuur van het deeg rondom de spijs daalt en er een holle ruimte rondom de spijs kan ontstaan in het gebakken product. Verwerk de spijs op bakkerijtemperatuur.