Klonten in alle soorten zanddeeg hebben invloed op het bakproces van de eindproducten. Grote klonten suiker kunnen gaan karamelliseren of lossen niet op, klonten vetstof smelten weg tijdens het bakken waardoor gaten kunnen ontstaan en klonten bloem kunnen zichtbaar blijven na het bakken. Mogelijke oorzaken voor het ontstaan van klonten in zanddeeg zijn:

  • De grondstoffen zijn niet op de juiste manier geconditioneerd. Met het conditioneren worden de grondstoffen in de juist conditie gebracht waarbij ze op een goede manier verwerkt kunnen worden. Alle grondstoffen moeten op bakkerijtemperatuur (±22°C) zijn, suiker wordt gerold of gezeefd om deze klontvrij te maken en bloem en andere droge stoffen moeten worden gezeefd om klonten en ander vuil eruit te halen.
  • De grondstoffen zijn te kort gemengd, waardoor geen homogene massa heeft kunnen ontstaan. Dit komt vooral voor bij het zetten van een kruimeldeeg en is vaak te zien aan stukken suiker en vetstof die nog zichtbaar zijn in het deeg. Werk het deeg langer door totdat een homogene massa is ontstaan.