Witte vlekken kunnen op verschillende plaatsen voorkomen en daardoor andere oorzaken hebben. Vlekken op de onderkant of zijkant tonen aan dat het siliconenpapier of de vormen te droog zijn geweest. Zorg dat deze vochtig zijn, maar niet nat. De kans bestaat dan dat de borstplaat glazig opdroogt.
Vlekken op of in de borstplaat wil zeggen dat er sprake is geweest van ongewenste kristallisatie (greinen). Oorzaken hiervoor zijn:

  • De suikerstroop is te hoog ingekookt. Er verdampt te veel water, wat zorgt voor grove kristallen en daardoor een ongewenste kristallisatie.
  • Het tableren is te snel gedaan. Hierdoor zijn de kristallen te grof en niet in de juiste vorm gebracht.
  • Er is onvoldoende afgeschuimd. Vuil dat uit de suiker komt tijdens het koken moet met een schuimspaan van de suikerstroop worden gehaald. Dit zorgt ervoor dat er geen onzuiverheden in de borstplaat terecht komen. De onzuiverheden zorgen voor een greinvorming.
  • Er is onvoldoende bijgewassen. Grove kristallen vormen zich aan de zijkanten van de pan en kunnen niet meer oplossen in de suikerstroop. Door het regelmatig bijwassen van de zijkanten met een natte kwast kunnen de kristallen nog opgelost worden.