Salie (Salvia officinalis) is een plant waarbij ook de bladeren als kruid in de keuken worden gebruikt. De bloemblaadjes van deze plant zijn eetbaar en kunnen worden gebruikt voor het decoreren van brood- en banketproducten of door producten heen worden verwerkt. Hierbij moet goed op de smaak worden gelet en worden gedoseerd zoals dit bij kruiden en specerijen wordt toegepast. Het drogen en suikeren van de blaadjes is mogelijk, al zijn de bloemetjes erg klein, wat het suikeren ervan lastiger maakt. Bewaar de verse bloemen voor gebruik in de koelkast en was ze bij voorkeur niet. Het wassen kan de vorm van de bloem vervormen.

Salie wordt veel gebruikt als kruid, waarbij de bladeren van de plant worden gebruikt. De plant bloeit in juni en juli, waarbij er lipvormige bloemetjes op een aar-achtige manier op de steel ontstaan. Deze bloemetjes hebben doorgaans een blauw-paarse of rode kleur. De smaak is afhankelijk van de kleur die de bloemen hebben. De blauw-paarse bloemen hebben een kruidige smaak, terwijl de rode bloemen een fruitige smaak hebben.