De term doorgeslagen wordt gebruikt wanneer een product te donker is gekleurd en daardoor een bittere smaak kan krijgen. Mogelijke oorzaken voor een doorgeslagen beschuit zijn:

  • Het beschuit is op een te lage temperatuur gebakken. Bakken op een te lage temperatuur zorgt ervoor dat producten te lang worden gebakken, waarbij het kruim sneller droogt dan de buitenkant kleurt. Bij het tweede bakproces is de binnenkant al een stuk droger waardoor het sneller donkerder kan kleuren. Zorg dat beschuitbollen in oven met hete kap (±260°C) en matige vloer (±220°C) worden gebakken.
  • De beschuitbollen zijn ongelijk gesneden. Hierdoor ontstaat een ongelijk beschuit met verschillende diktes. Op de dunne plekken kan het beschuit bij het tweede bakproces te droog worden en te snel kleuren. Zorg dat het snijden van de beschuitbollen gelijkmatig gaat door gebruik te maken van op maat gemaakte snijbakken.
  • Het beschuit is te lang gebakken. Al het vocht is uit het product verdampt waardoor een diepere kleur ontstaat. Bak de producten minder lang af. Beschuitbollen kunnen in ±8 minuten worden gebakken, terwijl beschuit een tweede keer in 8-10 minuten kan worden gebakken.