Wanneer een beslagproduct klein en zwaar is, met een onregelmatige structuur, dan spreek je van een vast product. Mogelijke oorzaken hiervoor kunnen zijn:

  • Het beslag is niet luchtig genoeg geklopt. Bij het bereiden van het beslag is er niet genoeg lucht in de vetstof of de eieren geklopt. Tijdens het bakken zet de ingeklopte lucht uit waardoor het beslag ovenwerking krijgt en in volume toeneemt. Klop het beslag langer op.
  • Bij een warm beslag is de vetstof niet boven de 80°C verhit. De gesmolten vetstof kan tijdens het spatelen gaan stollen. Het beslag krijgt hierdoor geen regelmatige structuur en de luchtigheid van het beslag gaat geheel of gedeeltelijk verloren. Verwarm de vetstof boven een temperatuur van 80°C, maar niet hoger dan 100°C.
  • Het beslag is te slap. Het beslag heeft niet voldoende draagkracht om in de oven genoeg luchtigheid en volume te krijgen. Kijk het recept nogmaals na. Door een afweegfout kan er te weinig bloem of teveel vocht in het beslagproduct terecht zijn gekomen.