Bladerdeeg of korstdeeg dat niet gaar is wordt gekenmerkt door een donkere doorzichtige plek die plat is. Dit worden ook wel banken genoemd. Het ontstaan van deze ongare plekken kan komen door:

  • Een oven met een te hoge temperatuur. Hierdoor wordt de buitenzijde van het product al dichtgeschroeid voordat het volledig uitgewerkt was. Het verlagen van de oventemperatuur zorgt ervoor dat het bladerdeeg voldoende tijd krijgt om te werken.
  • Het product te vroeg uit de oven halen. De binnenste deeglagen vallen op elkaar en een bank is het resultaat. Laat het product iets langer in de oven zitten. Wordt het te donker van kleur? Dek het dan af met een stuk bakpapier en zet de oven lager.
  • De producten zijn  te dicht op elkaar geplaatst. Hierdoor vindt er geen goede luchtcirculatie plaats waardoor de producten onregelmatig krokant bakken. Verdeel de producten gelijkmatig over een bakplaat zodat ieder product evenveel ruimte heeft.
  • Niet tijdig afvoeren van ontwikkelde waterdamp in de oven, waardoor het zetmeel verstijfselt door het teveel aan waterdamp. Zet op tijd de stoomafvoer open om de ontwikkelde waterdamp af te voeren.