Een bittere smaak wordt door de meeste mensen niet gewaardeerd en wordt niet in consumptie-ijs verwacht. Een bittere smaak kan daarmee de smaakbeleving van het ijs negatief beïnvloeden.

Mogelijke oorzaken voor een bittere smaak zijn:

  • Er is sprake van bacteriologisch bederf. Bacteriën kunnen in ijs ontstaan wanneer de hygiëne tijdens het productieproces niet voldoende is gehandhaafd of het ijs te lang is bewaard. Zorg ervoor dat de er gebruik gemaakt wordt van verse en kwalitatief goede grondstoffen die voor gebruikt zijn schoongemaakt, dat het pasteuriseren op een voldoende hoge temperatuur gebeurt (80-85°C) en dat de ijsmix na het pasteuriseren zo snel mogelijk wordt terug gekoeld om het groeien van bacteriën tijdens het rijpen te voorkomen.
  • Er is te veel vanille toegevoegd. Vanille kan, wanneer er teveel van wordt toegevoegd, een bittere smaak geven aan ijs. Vanilline is de stof in vanille die hoofdzakelijk verantwoordelijk is voor de smaak van vanille. Bij een te grote hoeveelheid vanilline kan ijs een bittere smaak krijgen.
  • Er zijn te veel kunstmatige smaakstoffen toegevoegd. Kunstmatige smaakstoffen kunnen, net als vanille, in te hoge toevoegingen een bitter effect hebben op het ijs.