Eidooiers en andere ei-bestanddelen worden in consumptie-ijs gebruikt als bindmiddel. Het zorgt voor een romige smaak in het ijs, maar kan bij een te grote hoeveelheid zorgen voor een ei-smaak. Deze ei-smaak combineert vaak niet goed met andere smaken.

Mogelijke oorzaken voor een ei-smaak zijn:

  • Er is te veel ei of eidooier in het ijs gebruikt. Door de hoge dosering is de smaak van ei duidelijker in het ijs aanwezig. Dit zal bij de ene smaak sneller naar voren komen dan bij de andere. Gebruik niet te veel ei-bestanddelen in het ijs om een ei-smaak te voorkomen en gebruik alleen smaken die hiermee goed combineren.
  • De ijsmix is te sterk verwarmd. Wanneer er eidooier of ei-bestanddelen in de ijsmix wordt gebruikt, gaan deze bij te sterke verhitting garen en stollen. De ei-smaak komt daarbij naar voren, zoals dit bij een gekookt ei zou zijn. Het stollen van de eidooier zorgt er vaak ook voor dat er klontjes in de ijsmix terecht komen. Zorg dat ijsmixen met eidooier tot maximaal 85°C worden verwarmd en vervolgens zo snel mogelijk worden terug gekoeld om doorgaren te voorkomen.