Een zanderige structuur in ijs is merkbaar bij het proeven van het ijs. De structuur komt overeen met nat zand, waarbij zeer veel kleine fijne korrels in het ijs verdeeld zijn. Het zorgt voor een onverkoopbaar product. Zanderig ijs moet niet worden verward met korrelig ijs, wat een structuur met minder, maar grovere ijskristallen heeft. De oorzaken tussen deze afwijkingen liggen ook anders.

Mogelijke oorzaken voor een zanderige structuur zijn:

  • Het ijs bevat te veel melksuiker. De melksuiker (lactose) in de vetvrije droge melkbestanddelen kristalliseert makkelijker uit dan andere suikers, zodat moeilijk oplosbare kristallen worden gevormd die kunnen zorgen voor een zanderig gevoel in de mond. Het toevoegen van maximaal 6% melksuiker is aanbevolen.
  • Het ijs bevat te veel droge stof. Door een grote hoeveelheid opgeloste stoffen in het ijs, zal deze bij afkoeling al snel oververzadigd zijn. In combinatie met een te hoog melksuikergehalte kan dit voor een zanderige structuur zorgen.  
  • Er is te veel suiker gebruikt. Hierbij geldt hetzelfde als bij het vorige punt. Suikers, met uitzondering van glucosestroop, bevatten een hoog droge stofgehalte, wat in combinatie met te veel melksuiker voor een zanderige structuur zorgt.