Licht roggebrood heeft, door de toevoeging van tarwebloem of -meel, een lichtere kleur in vergelijking met donker roggebruin, wat een diepe bruine kleur heeft. Mogelijke oorzaken voor een te lichte kleur zijn:

  • Het roggebrood heeft niet lang genoeg gebakken. De suikers in het deeg zorgen samen met de eiwitten voor het kleuren van het roggebrood gedurende het bakproces. Wanneer het roggebrood te kort wordt gebakken, hebben de suikers niet voldoende kunnen kleuren, waardoor het niet genoeg kans krijgt om te kleuren.
  • Er is veel harde rogge gebruikt. In deze rogge heeft minder omzetting van zetmeel naar suikers plaatsgevonden en heeft daardoor een hoger valgetal. Met name voor donkere roggebroodsoorten is deze omzetting van zetmeel naar suikers belangrijk, omdat daarmee de kleur en kenmerkende zoete smaak naar voren komt. Kies voor donker roggebrood een rogge met een lager valgetal. Voor licht roggebrood wordt roggebrood gebruikt met een hoger valgetal.