Zanddeeg dat te slap is, is moeilijker te verwerken en kan er voor zorgen dat er bij het bakken afwijkingen optreden, waardoor het product niet meer verkoopbaar is. Mogelijke oorzaken voor een slap zanddeeg zijn:

  • Er is een weegfout gemaakt. Hierdoor kunnen er te veel vloeiende delen (suiker of vetstof)  of te veel vocht aan het zanddeeg zijn toegevoegd, in verhouding tot de niet vloeiende bestanddelen (tarwebloem en andere droge stoffen). Loop het recept na om de fout te ontdekken. Bij het toevoegen van te weinig bloem, kan deze voor verdere verwerking alsnog worden toegevoegd. Het te veel aan vocht kan dan nog worden opgenomen waardoor het deeg steviger wordt.
  • Het zanddeeg heeft te lang gedraaid in de machine. Bij het te lang draaien van zanddeeg  wordt de vetstof te zacht, waardoor het deeg slap wordt. Een warme omgevingstemperatuur heeft ook een grotere invloed op de stevigheid van het deeg. Wrijfdeeg en roerdeeg kunnen iets gekoeld worden, maar moeten niet te stevig worden, omdat opspuiten anders niet meer mogelijk is. Kruimeldeeg kan tot de kern gekoeld worden, wat het verder verwerken juist gemakkelijker maakt.