Een roerdeeg is een zanddeeg dat niet luchtig is en tijdens het bakken uitdrijft. Het bereiden van een roerdeeg gaat als volgt:

  • Weeg de grondstoffen af en conditioneer ze op de juiste wijze. Het bereiden van een roerdeeg kan zowel handmatig als in een planeetmenger met vlindergarde gedaan worden. Belangrijk is dat bij het gebruikt van een planeetmenger het deeg niet luchtig mag worden zoals bij een wrijfdeeg.
  • Zorg dat de vetstof zalvig, maar niet luchtig, is en meng deze met de suiker en eventuele andere kristalvormige grondstoffen zoals zout en citroenrasp. Met een föhn of verfstripper kan de vetstof worden verwarmd zodat deze gemakkelijker zalvig wordt.
  • Meng het vocht door de vetstofmassa.
  • Voeg de tarwebloem (en eventueel cacaopoeder) in een keer aan het deeg toe en meng kort om zo min mogelijk lucht in het deeg te krijgen. Bij het teveel luchtig draaien van het deeg, zal het product in de oven minder uitdrijven en daardoor andere eigenschappen hebben. Garnituren kunnen worden toegevoegd zodra de bloem bijna is doorgemengd.
  • Krab de bekken eventueel bij en zorg dat het deeg goed gemengd is.
  • Verwerk het roerdeeg.