Een wrijfdeeg is een zanddeeg dat luchtig moet zijn. Is het niet luchtig, dan zal het tijdens het bakken uitdrijven en hard worden. Een goed wrijfdeeg is na het bakken luchtig en bros, zoals bij spritskoekjes. Het bereiden van een wrijfdeeg gaat als volgt:

  • Zorg dat de grondstoffen afgewogen en op de juiste manier geconditioneerd zijn. Een wrijfdeeg wordt met een vlindergarde in een planeetmenger bereid.
  • Klop de zalvige vetstof met de suiker, en eventuele andere kristalvormige grondstoffen zoals zout en citroenrasp, op totdat deze luchtig is. Hoe lichter de vetstofmassa van kleur is, hoe luchtiger deze is geworden. Om de vetstof zalviger en luchtiger te krijgen, kan deze in de bekken verwarmd worden met een föhn of verfstripper.
  • Voeg het vocht in stappen toe en klop de vetstofmassa luchtig.
  • Voeg de tarwebloem (en eventueel cacaopoeder)  toe en meng in de laagste versnelling. Zet de planeetmenger in een hogere versnelling en klop het deeg luchtig. Eventuele garnituren kunnen toegevoegd worden als de bloem bijna is doorgemengd.
  • Krab de bekken bij en zorg dat het deeg goed gemengd is.
  • Verwerk het wrijfdeeg.