Transparant glaceren is een techniek die wordt toegepast om (banket)producten een glanzende glazuurlaag te geven waar het product doorheen is te zien. Bij deze techniek wordt er gebruik gemaakt van abrikozenmoes en afgeslapte fondant.

Transparant glaceren gaat als volgt:

  • Kook de abrikozenmoes in. Deze is voldoende ingekookt wanneer dat een druppel op een koude werkbank valt, deze een huidje krijgt. Door het inkoken verdampt er vocht, waardoor de moes beter geleert.
  • Bestrijk het oppervlakte van het product met de ingekookte abrikozenmoes en laat drogen.
  • Slap ondertussen de fondant af met water, zonder deze te verwarmen, totdat het met een kwastje kan worden verwerkt. Het verwarmen is niet nodig, omdat het product met fondant later in een hete oven wordt gezet.
  • Wanneer de abrikozenmoes droog is, kan het product worden bestreken met de afgeslapte fondant.
  • Zet de producten in een hete oven van 250°C voor 1 minuut. Door de hoge temperatuur wordt de fondant kort verwarmd, waardoor het voor een glanzende laag zorgt. Wanneer de producten te lang worden verwarmd, zal de fondant een te hoge temperatuur bereiken en ontstaan er doffe blaasjes in plaats van een glanzende laag.

Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag