De Zeeuwse bolus is een zoet koffiebroodje dat afkomstig is uit de provincie Zeeland. Het is een broodje gemaakt van een luxe witbrooddeeg, dat in strengen wordt uitgerold in donkere basterdsuiker en wordt gevormd tot een soort spiraal. Deze bolussen worden vervolgens in een oven afgebakken en worden zowel warm als koud gegeten.

De eerste bolussen werden in de eerste helft van de 17e eeuw in Zeeland gebakken door Sefardische Joodse bakkers, afkomstig uit Spanje en Portugal. De bolus wordt gezien als internationaal Joods product, wat wordt bevestigd door bolusvarianten die te vinden zijn in New York, Parijs en Moskou. Door de eeuwen heen hebben de Zeeuwen het recept van de bolussen overgenomen en dit eigen gemaakt, waardoor een Zeeuws streekproduct is ontstaan.

Een aantal andere in Nederland bekende bolussen zijn:

  • Haagse bolus. Deze worden in een lichtere suiker met kaneel gerold.
  • Gelderse bolus. Het deeg bevat fijngehakte sukade.
  • Zwiepse bolus. Het deeg bevat honing.
  • Almense bolus. Zowel het deeg als de suiker bevat relatief veel kaneel.
  • Gemberbolus. Bevat gember en wordt in blikjes gebakken in plaats van in de vorm van een spiraal.