De volumetoename die ontstaat bij het draaien van ijs wordt de opslag genoemd. Deze opslag is belangrijk voor de structuur, en daarmee de kwaliteit, van het ijs. Daarnaast zorgt een hogere opslag zorgt voor meer luchtigheid, waardoor er meer bolletjes ijs uit een lading geschept kunnen worden en kan een constante kwaliteit worden gehanteerd. Behalve bij ijs, kan het rekenen met opslag ook voordeel op leveren bij beslagsoorten, zoals kapsel.  

In de ambachtelijke ijsbereiding wordt een opslag van 30-50% bereikt, in industriële ijsbereiding kan dit oplopen tot 90-110%. Voor het berekenen van de opslag wordt gebruikt gemaakt van een maatbeker van een liter. In de maatbeker wordt gewogen hoeveel 1 liter ijsmix weegt, voordat dit tot ijs wordt gedraaid. Na het draaien van het ijs wordt de maatbeker gebruikt om 1 liter afgedraaid ijs te wegen.

De gebruikte formule om het percentage opslag vervolgens uit te rekenen is:
(gewicht liter ijsmix – gewicht liter gedraaid ijs) / gewicht liter gedraaid ijs x 100% = % opslag