Dragant is een hagelwit suikerdeeg dat wordt gebruikt voor het maken van showstukken. Omdat dragant snel uitdroogt en gaat scheuren, is het belangrijk snel te werken. Een aantal nuttige tips hierbij zijn:

  • Rol de benodigde dragant uit op 2-3 mm. dikte met gebruikmaking van speksteenpoeder of poedersuiker. Met speksteenpoeder is dragant mooi op te wrijven, waardoor extra glans ontstaat. Te dik uitgerolde plakken worden niet droog in de kern en daardoor niet hard, wat ervoor kan zorgen dat het werkstuk doorzakt.
  • Leg na uitsteken, uitsnijden of vormen de modellen op een met speksteenpoeder ingewreven of met papier bedekte houten plank. Het vocht kan hier intrekken, waardoor de dragant het snelste droogt.
  • Laat grotere oppervlakten 12 uur drogen, draai ze vervolgens om en laat ze nogmaals 12 uur drogen.
  • Modellen kunnen aan elkaar worden gezet met behulp van stevige garneerglazuur of met afgeslapte dragantresten. Hiervoor worden de dragantresten au-bain marie verwarmd en afgeslapt met een warme gelatine-oplossing.
  • Modellen kunnen na voldoende drogen voorzichtig glad worden geschuurd met fijn schuurpapier. Dit geldt ook voor naden die zijn ontstaan na het in elkaar zetten. Schuur voorzichtig, want droge dragant is zeer breekbaar.