Een suikerspiraal wordt vaak om een langwerpig voorwerp gewikkeld, zodat er een dunne en verfijnde suikerdecoratie ontstaat. Door de fijnheid van de suiker is de decoratie wel kwetsbaar en moet het op een vochtvrije plaats worden bewaard om oplossen van de suiker te voorkomen.

Het maken van een suikerspiraal gaat als volgt:

  • Smelt de isomalt tot alle luchtbellen eruit zijn verdwenen. In plaats van isomalt kan ook een suiker worden gebruikt die geschikt is voor gieten.
  • Laat de suiker afkoelen totdat deze een licht lopende draad kan vormen.
  • Zorg dat het juiste hulpmiddel voor de suikerspiraal bij de hand is. Dit kan bijvoorbeeld een rond stuk aanzetstaal zijn. Het staal zal ervoor zorgen dat de suiker direct hard wordt en deze gemakkelijk van het staal afgehaald kan worden.
  • Haal met behulp van een lepel een dunne draad uit de gesmolten suiker.
  • Draai de lepel gesmolten suiker langzaam rondom het ronde stuk staal.
  • Haal de spiraal van het stuk staal zodra het volledig is gestold.
  • Bewaar de suikerspiralen in een afgesloten verpakking met, bij voorkeur, blauwe silicagel om het vocht aan de omgeving van de suikerspiralen te onttrekken.