Een wilde bakaard in brood zorgt ervoor dat deze op plekken ongelijk omhoog komt, waar dit niet de bedoeling was.

Mogelijke oorzaken voor een wilde bakaard zijn:

  • Bij getoerd gerezen degen, kan het deeg te weinig zijn getoerd. De vetstof wordt minder goed door het deeg verdeeld, waardoor een onregelmatige werking ontstaat. Een hoger aantal toeren zorgt ervoor dat de vetstof beter door het deeg wordt verdeeld.
  • Het deeg heeft een te korte narijs gehad. Tijdens de ovenrijs neemt het volume dan sterk toe, waarbij een wilde werking ontstaat. Laat het deeg langer narijzen.
  • Er is te veel gist aan het deeg toegevoegd. De grote hoeveelheid gist zorgt tijdens het bakken voor een grotere piek aan ovenrijs. Het product neemt snel in volume toe en gaat door deze snelheid wild bakken. Verlaag de hoeveelheid gist in het deeg.
  • De deegtemperatuur is te hoog. Een hogere deegtemperatuur zorgt voor een actievere werking van de gist, waardoor tijdens het bakken een wilde bakaard kan ontstaan. Zorg ervoor dat de deegtemperatuur lager is door kouder water, minder lang kneden of door het deeg op minder warme plekken te laten rijzen.