Eenvoudige sferificatie of sperificatie is een techniek uit de moderne gastronomie. De techniek wordt gebruikt om van vloeistoffen of vloeibare producten bolletjes te vormen die de vloeibaarheid bewaren. Bolletjes van eenvoudige sferificatie moeten direct worden gebruikt. Bij langer bewaren zal de kern langzaam ook gaan geleren.

Het toepassen van eenvoudige sferificatie verloopt als volgt:

  • Voeg natriumalginaat toe aan de op smaak gebrachte vloeistof.
  • Zorg dat het natriumalginaat goed oplost in de vloeistof door deze met een staafmixer te mengen.
  • Voeg calciumlactaat toe aan het water en zorg ook hierbij ervoor dat dit goed in de vloeistof oplost.
  • Laat de twee baden 24 uur staan om luchtbellen uit het mengsel te laten ontsnappen en ervoor te zorgen dat de vloeistof goed is gemengd.
  • Gebruik, afhankelijk van het gewenste formaat bol, een lepel of spuit.
  • Laat de vloeistof met natriumalginaat voorzichtig in het water met calciumlactaat zakken. Het te snel vallen van de vloeistof kan leiden tot misvorming van de bollen.
  • Haal de bollen na 30-60 seconden uit het bad en spoel deze voorzichtig schoon in een bad met schoon, koud water.
  • Serveer de bollen direct.