Fondant is een product op basis van suiker dat wordt gebruikt voor het decoreren van brood- en banketproducten. Een goede fondant heeft een witte kleur, zoete smaak en fijne consistentie.

De fondantbereiding verloopt als volgt:

  • Doe suiker, water, glucosestroop samen met eventueel vanille in een pan en laat de suiker op een zacht vuur oplossen. Was de pan bij en schuim af.
  • Breng het suikermengsel op hoge temperatuur snel aan de kook tot 92°R. Blijf tijdens het kookproces de pan bijwassen en afschuimen.
  • Giet de suiker gelijkmatige op een natgemaakte marmeren steen.
  • Laat de suiker op de steen afkoelen tot deze lauw is en start met tableren. Door het tableren koelt de massa langzaam en gelijkmatig af. De kristallen groeien regelmatiger en zorgen voor de fijne structuur.
  • Tableer totdat de massa melkwit of blind begint te worden. De massa is niet meer transparant en wordt dikker.
  • Schuif de massa naar het midden van de steen.
  • Wacht totdat de kleur gipswit wordt en de structuur kort. Dek de fondant af voor 10 minuten, waarbij deze zachter zal worden.
  • Werk het tenslotte met een natte hand door.

Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag