Het invriezen van gebakken grootbrood wordt toegepast bij broodsoorten die in kleine hoeveelheden worden geproduceerd, zoals specialiteiten of dieetbroden. Om het aroma te behouden, is het belangrijk de broden zo snel mogelijk na bakken in te vriezen. Broden die worden gesneden moeten voldoende zijn afgekoeld (±35°C). De temperatuur moet bij het invriezen niet te hoog zijn, omdat het brood dan onvoldoende snel kan worden ingevroren en er grove kristallen kunnen ontstaan. Ideaal is om het brood binnen 4 uur van +20°C naar -20°C terug te brengen.

Wit, bruin en volkorenbrood kan onverpakt in de vriezer worden bewaard voor 5-7 dagen. In verpakte toestand is de bewaarduur 2-4 weken, wat mede afhankelijk is van de broodsoort en vriezer. Gevulde broodsoorten kunnen in de vriezer langer worden bewaard, waarbij de malsheid niet achteruit gaat en smaak en geur zelfs sterker kunnen worden. Onverpakt kan gevuld brood circa 4 weken worden bewaard, verpakt nog een langere periode. Het te lang bewaren in de vriezer kan ervoor zorgen dat de korst van ongevuld brood kan gaan loslaten en er een witte ringen in het kruim ontstaan. Bij gevuld brood is hier niet of nauwelijks sprake van.