De goudsbloem (Calendula officinalis), ook wel bekend onder de naam calendula, is een eenjarige plant met oranje of gele bloemen. De bloemblaadjes van deze plant zijn eetbaar en kunnen worden gebruikt voor het decoreren van brood- en banketproducten of door producten heen worden verwerkt. Hierbij moet goed op de smaak worden gelet en worden gedoseerd zoals dit bij kruiden en specerijen wordt toegepast. Net zoals andere bloemblaadjes kunnen ze ook worden gesuikerd en gedroogd. Bewaar de bloemen voor gebruik in de koelkast en was ze bij voorkeur niet. Het wassen kan de vorm van de bloem vervormen.

De goudsbloem heeft vele langwerpige oranje-geel gekleurde bloemblaadjes met drie tandjes aan de uiteinden. De blaadjes zijn gevormd rondom een geel hart dat kleine, olierijke zaadjes bevat. De bloemen kunnen zowel vers als gedroogd worden gebruikt en geven een kruidige, peperachtige smaak. Ook kan het bloemblad als kleurstof worden gebruikt.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag