Granola is een ontbijtproduct en/of snack, overgewaaid vanuit de Verenigde Staten. Het bestaat uit granen, zaden, noten, pitten en gedroogd fruit. Een algemene bereidingswijze voor granola is:

  • Meng de havermout of havervlokken met de andere droge grondstoffen. Voorbeelden hiervan zijn andere granen, zaden, noten en pitten.
  • Meng eventuele specerijen, zoals kaneel of kardamom, en zout door de droge massa.
  • Meng in een andere kom de vloeibare grondstoffen. Voorbeelden hiervan zijn honing, olie, water en eventuele andere smaakstoffen.
  • Meng de vloeibare massa door de droge massa totdat alles gelijkmatig is bedekt.
  • Verspreid de granola gelijkmatig over een bakplaat, eventueel bekleed met bakpapier.
  • Bak de granola. Afhankelijk van de hoeveelheid per bakplaat en het recept moet de granola korter of langer bakken. Een grote, volle plaat granola met relatief veel vocht kan op 125°C worden gebakken. Een relatief lege plaat kan op 170°C worden gebakken. De baktijd kan liggen tussen de 20-75 minuten. Wanneer de granola goudbruin is, is deze klaar.
  • Schep de granola tijdens het bakken regelmatig om.
  • Laat afkoelen en voeg het gedroogde fruit toe aan de granola.
  • Verpak de granola in luchtdichte verpakkingen.