Een fluweelachtige textuur wordt verkregen door een chocolademengsel met een spuitpistool op ingevroren gebak aan te brengen. Het temperatuurverschil zorgt voor een thermische schok, waardoor het fluweelachtige effect ontstaat. Een afbladerende laag geeft een ongelijk en slordig uiterlijk aan het gebak.

Mogelijke oorzaken hiervoor zijn:

  • De laag werd te dik aangebracht. Tijdens het spuiten wordt de chocolade in een dunne en fijne laag aangebracht op het product, zodat er een fluweelachtige textuur ontstaat. Het spuiten van te veel chocolade op het product kan zorgen voor een te dikke laag die na het kristalliseren te zwaar wordt en af kan bladderen. Spuit de chocolade gelijkmatig op voldoende afstand zodat het product volledig wordt bedekt, zonder een te dikke laag te creëren.
  • Het chocolademengsel was te koud. Het chocolademengsel bestaat uit een bepaalde verhouding tussen chocolade en cacaoboter. Om het voldoende vloeibaar en spuitbaar te maken moet het worden verwarmd. De ideale temperatuur hiervoor is 45°C. Een te lage temperatuur kan ervoor zorgen dat de chocolade te snel kristalliseert en kan gaan afbladderen.