Het driekleurig viooltje (Viola tricolor) is een eenjarige (soms meerjarige) plant. De bloemblaadjes van deze plant zijn eetbaar en kunnen worden gebruikt voor het decoreren van brood- en banketproducten of door producten heen worden verwerkt. Hierbij moet goed op de smaak worden gelet en worden gedoseerd zoals dit bij kruiden en specerijen wordt toegepast. Viooltjes staan ook bekend om het suikeren en drogen van de bloemblaadjes, waardoor een intensere, geparfumeerde smaak ontstaat. Bewaar de bloemen voor gebruik in de koelkast en was ze bij voorkeur niet. Het wassen kan de vorm van de bloem vervormen.

Driekleurige viooltjes zijn te herkennen aan de bonte kleursamenstelling van de bloem. De kleuren variëren hierbij door de locatie van de bloemblaadjes en de kleurstelling van de gehele bloem. De bovenste twee kroonbladeren variëren onder andere van paars tot donkerblauw, tot licht lila, blauw en geel voor de twee buitenste kroonbladeren en geel tot wit voor het onderste kroonblad. De viooltjes hebben een smaak die doet denken aan sla.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag