Door op de juiste manier te frituren, wordt de vorming van schadelijke stoffen beperkt en is het vet langer bruikbaar. Maak hierbij gebruik van vloeibaar frituurvet of -olie, omdat deze, in tegenstelling tot vast frituurvet, veel onverzadigde vetten bevatten die een gunstig effect hebben op het cholesterolgehalte. Een aantal aandachtspunten zijn:

  • Verwarm vet of olie langzaam op, bij voorkeur in drie stappen (100-140-175°C) met tussenpozen van een half uur. Verhit het alleen wanneer u het vet gebruikt en laat het afgedekt afkoelen tot het weer nodig is. Bij een korte onderbreking kan de temperatuur teruggezet worden op 100-150°C.
  • Bak niet te veel producten tegelijkertijd, omdat het vet dan te snel afkoelt. Houdt 1 kilo producten op 10 liter vet aan.
  • Verwijder overtollig ijs en losse kruimels van producten en filter het vet regelmatig om verbrande resten te voorkomen.
  • Bak producten op maximaal 175°C. Boven deze temperatuur wordt de afbraak van het vet versnelt.
  • Controleer de kwaliteit van het vet. Door het bakken gaat de kwaliteit achteruit en verdwijnt er vet. Bijvullen is niet voldoende, omdat het oude vet de afbraak van het nieuwe vet versnelt.

Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag