Klonterig ijs zorgt voor een verstoord mondgevoel, waarbij klonten kunnen bestaan uit ijs of in het ijs verwerkte grondstoffen. Het ontstaat doordat de grondstoffen of het ijs niet goed worden vermengd.

Enkele mogelijke oorzaken hiervoor zijn:

  • Vaste bestanddelen zijn onvoldoende opgelost. Om een gladde textuur te verkrijgen, moeten de vaste bestanddelen voldoende in het ijs worden opgelost. Wanneer de vaste bestanddelen niet goed met het vocht wordt vermengd, kunnen er klonten ontstaan. Melkpoeder en bindmiddelen hebben voornamelijk deze neiging, omdat ze snel vocht kunnen binden. Om snel klonteren te voorkomen, kunnen ze het beste eerst door goed oplosbare bestanddelen worden gemengd, zoals suiker, voordat ze aan vocht worden toegevoegd.
  • Het ijs is niet goed gedraaid. Tijdens het draaien van het ijs wordt de ijsmix van de wanden afgeschraapt. Wanneer de ijsmachine te lang stil heeft gestaan, bevriest de laag ijs tegen de wanden van de ijsmachine. Het opnieuw aanzetten of het lossen van het ijs kan zorgen dat de harde, bevroren laag in stukken in het zachtere ijs terecht komt. Dit heeft harde klonten tot gevolg. Los ijs dat klaar is met draaien meteen uit de machine om deze klontvorming te voorkomen.